Путин и фашизација Италије

У Италији су, први пут после Мусолинија, на власт дошли фашисти. Какве везе са тиме има Владимир Путин, да ли он Италији жели ”денацификацију” као у реторици везаној за Украјину или Италији ипак жели сценарио из ”своје куће”, то јест нацификацију.

Пре анализирања поступака свих актера догађаја који су довели до овога треба имати у виду чињеницу да је за такозвану ”реалполитику” у западној Европи врло ризично, готово немогуће, отворено подржавати Путина и да у вероватно највише проруској држави ЕУ у којој многи левичари и десничари подржавају Путина, они ипак са великом дозом опрезности уз реторичко околишање то раде.

Парламентарни избори у Италији

До самих избора у Италији је дошло падом владе на чијем челу је био Марио Драги који се у Европи истицацао по борби против Путина. Сама влада је због тога и пала. Наиме, Ђузепе Конте, лидер ”Покрета пет звездица”, је условио својим прекидом подршке влади њен пад. До прекида подршке је дошло управо због односа према Русији и Украјини. Конте се противио слању оружја у Украјину.

Резултати су већ познати, фашистичка коалиција је са ”Браћом Италије” добила изборе.

Непосредно пред изборе америчка CIA је објавила да је Русија у партије широм света које би требало шире њен утицај уложила најмање откривених 300 милиона евра а да је процена да је то много више. Ова информација је уздрмала италијанску предизборну кампању јер је свима било јасно ко би то могао да буде у Италији, па су двојица о троје лидера фашистичке коалиције, Матео Салвини и Силвио Берлускони морали да ”перу руке” у јавности како не би угрозили изборни резултат.

Матео Салвини, Силвио Берлускони и Ђорђа Мелони на завршном говору изборне кампање

Иако су руско финансирање и подршка ”табу тема” у Италији та, код неких прикривена, а код неких полуотворена, проруска политика привукла је постојећу проруску масу Италијана на страну фашистичке коалиције.

Ако се говори о ово троје сама Ђорђа Мелони је као неко ко пре свега жели да се пробије у врх италијанске политике тако што ће да постане ”мејнстрим политичар”, након отворене неонацистичке прошлости и пропутновских изјава, дала изјаву подршке за Украјини и НАТО-у.

Воља руског народа на овим изборима је недвосмислена.

Ђорђа Мелони у својој честитци Путину поводом избора 2018-е


Иако није нимало немогуће да неки Италијански фашиста буде против руских фашиста, ограђивање од Путина треба схватити у светлу ситуације да у ЕУ, поводом интереса западног империјалистичког картела, није много боља ситуација него у Русији по питању слободе недавања подршке ”свом” картелу. Јесте да у Русији људи који јавно нападају интересе руског империјализма или нестају преко нећи или завршавају на деценијским робијама, али у ЕУ ситуација није дошла до тог нивоа пре свега зато што, у овом случају Италији, не прети опасност војног пораза као Русима. Поред тога, како је природна тактика фашиста да долазе на власт идући ”низ длаку” капиталу и кроз институције у ситуацији у којој Украјинци протерују Русе са окупираних територија свакако да из перспективе некога ко жели да у Италији буде оно што је Путин у Русији није баш нормално дати тако отворену подршку Путину. Међутим, ако погледамо преостале чланове коалиције, можемо да видимо да има и оних који су храбрији или ”луђи” од Ђорђе.

Силвио Берлускони је познат као Путинов пријатељ.

Услед притиска и потенцијалног јавног откривања извора финансија једног од најбогатијих Италијана Берлускони је морао, као и сви који желе да остану део италијанске ”мејнстрим” политике, да се огради од Путина јавно. Према начинима финансирања светских политичара од стране Путина које је објавила CIA могло би да се наслути да је један од главних конзумера тог ”програма” у Италији управо Берлускони. Берлускони је био под нападима италијанских медија због контаката са руском амбасадом у недељама пред пад претходне владе. Напади су у још већој мери били усмерени против Салвинија.

Матео Салвини са ликом Путина на грудима

Матео Салвини је такође водио борбу против санкција Русији.

Матео Салвини са са натписом ”Не санкције Русији” уз руску заставу
Салвини са Путином

Салвини је, као и сви у Италији, морао да омекша подршку Русији.

Очигледно је да у Италији Путину нова власт далеко више одговара од претходне, те у случају Италије њему очигледно да је срцу ближа ”нацификација” од ”денацификације”.

Press ESC to close