Прокламација балканских шовиниста на годишњицу рата

О прокламацији балканских минијатурних псеудосоцијалистичких организација. (Нова комунистичка партија Југославије, Социјалистичка радничка партија, Покрет 23. септембар, Платформа независности)

Текст декларације на руском језику

Поводом годишњице рата у Украјини балканске псеудосоцијалистичке минијатурне организације шовинистичког типа су издале своју декларацију. Целокупна декларација се своди на понављање званичних ставова руске власти о праведној борби против ступања Украјине у НАТО. 

У стилу шовиниста из периода Првог светског рата говоре о томе како ”Русија обезбеђује многополарни свет”, па стога НАТО жели да уништи Русију. Модерни кауцкијанци понављају тезе теорије ултраимперијализма, а циљ им је исти као и код њихових идеолошких претходника, ”оправдавање империјалистичке агресије”.

”Теорија ултраимперијализма” служи Кауцком да оправда опортунисте, да прикаже ствари у таквом светлу да они уопште нису прешли на страну буржоазије, а просто ”не верују” у моментални социјализам, очекујући, да пред нама ”може бити” нова ”ера” разоружања и дугог мира.

В. И. Лењин, Крах II Интернационале

По старим шовинистичким традицајама они виде само једног империјалисту у свету, некада Антанту а данас НАТО. 

Посебно упада у очи морализаторски однос према договорима међу империјалистима, па тако јадикују над непоштовањем некаквих обећања НАТО-а о неширењу на исток. Такође у реакционарним традицијама користе несреће Руса у Украјини од стране украјинског шовинизма као оправдање за империјалистичку агресију аналогно Хитлеровој апологији освајачке политике због несреће Немаца у Данцигу или Аустрији.

Такође је видљива подршка својој националној буржоазији. 

Са једне стране говоре како је њихова буржоазија већ побеђена од стране НАТО-а па су им земље поробљене, а са друге говоре како ће НАТО тек да покрене ратове на Балкану како би победио националне буржоазије. Овакве логичке контрадикције се догађају често код псеудокомуниста чији је једини задатак оправдавање империјализма и подршка интересима националне буржоазије на бази проглашавања њених интереса за општенародне.

О томе да су они, иако теоријски неписмени, заправо на бази своје шовинистичке интуиције дошли до чистог кауцкијанства говори и то да се надају ”новој мирној ери капитализма”, па тако говоре: ”Тај нови свет ће бити заснован на мирном заједничком постојању и новој етапи развоја народа.”

”Теорија” се своди на то, и само на то, да надом у нову мирну еру капитализма Кауцки оправдава присаједињење опортуниста и званичних социјал-демократских партија буржоазији и отказивање од револуционарне (то јест пролетерске) тактике у време праве бурне ере, упркос свечаним декларацијама Базелске резолуције”

В. И. Лењин, Крах II Интернационале

Такође можемо да приметимо непринципијелност Комунистичке партије Грчке која отворено сарађује са овим шовинистима и помаже их у њиховој борби против антиимперијалиста на Балкану, и то све док они издају заједничку декларацију са грчком ”Платформом независности”. Непринципијелност ККЕ која долази из њихове теоријске импотентне примитивности доводи до комичне ситуације у којој они помажу борбу против антиимперијалиста у свим земљама Балкана помажући разноразне балканске шовинисте, а онда им се то као бумеранг врађа у виду сарадње њихових, како они говоре, ”братских партија”, са грчким шовинистима. Потписнице овог документа, Покрет «23 септембар» – Бугарска, Нова комунистичка партија Југославије – Србија, Платформа независности – Грчка и Социјалистичка радничка партија – Хрватска, представљају шовинстичку срамоту за Балкан и више личе на балкански покрет панславизма из 19-ог века него на некакве, макар привидне, социјалисте.

Press ESC to close